zaterdag 23 mei 2015

Besparen wanneer je er geen zin in hebt

Hey all,

Zoals de titel het misschien al zegt, besparen wanneer je er geen zin in hebt. Ik moet bekennen dat het met regelmaat voorkomt dat ik zoiets heb van nou weet je wat ik stop er gewoon een weekje mee. Maar uiteindelijk krijg ik het toch elke week weer voor elkaar om maar 50 euro uit te geven aan zinnige en onzinnige dingen.

Gisteren heb ik boodschappen gedaan en besloten om daar wat meer in te investeren omdat ik komende dagen veel moet vliegen en toch nergens heen kan gaan. Dan is het fijner om zelf eten mee te nemen aan boord en goed te kunnen ontbijten wanneer ik thuis ben. Ik heb dan minder geld nodig voor benzine, ik woon naast Schiphol en ik doe er langer over om naar mn ouders in Amsterdam te rijden dan om naar Schiphol te rijden.

De laatste week van de maand is bijna aangebroken en het blijft erg fijn om te weten dat ik komende week nog wat eurootjes over heb om rond te komen. Wat mij wel een beetje verbaasd is dat zoveel mensen zeggen 'dat kan ik echt niet hoor'. Het is een mindset en een kwestie van budgetteren. Als jij elke week 35 euro kwijt bent aan reiskosten dan is het inderdaad vrij onmogelijk om rond te komen van 50 euro, maar je kan ook een budget van 75 euro doen. Of 50 euro per week voor boodschappen en extraatjes als Starbucks etc. 50 euro per week werkt voor mij, maar iedereen heeft een andere levenstijl natuurlijk.

De afgelopen maanden ben ik niet naar Starbucks, Mac Donalds etc geweest en eerlijk is eerlijk ik mis het echt niet! Oke Starbucks wel! Soms wil ik wel iets bestellen en laten thuisbezorgen, maar dat is dan meteen zo'n groot deel van mn budget. Dat is het ook echt niet waard, want het is eigenlijk altijd erg ongezond. En ongezond eten hebben we al genoeg aan boord haha ;-) en na onze maanden in Luton & Londen Gatwick ben ik eigenlijk niet meer zo van makkelijke dingen.

Wat zijn dingen waar jij op zou kunnen bezuinigen? Waarom zou jij zoiets als een weekbudget niet willen gebruiken. Ik kijk erg uit naar jullie reactie's en jullie redenen.

Tot snel

Liefs Mieke




zaterdag 16 mei 2015

Financiële uitdaging: de dag dat ik mijn salaris kreeg

Hey allemaal,

Belofte maakt schuld, dus hierbij het verhaal over de dag dat ik mijn salaris gestort kreeg.
Ik moet bekennen dat ik er toch wel erg naar uitkeek, maar dat had meer te maken met dat ik wilde weten hoeveel het deze maand zou zijn. Het feit dat de loonstrookjes pas komen nadat je je salaris hebt gehad, vind ik toch toch een tikkie irritant. Ik had geen flauw idee hoeveel ik kon verwachten omdat ik een flink aantal dagen ziek was geweest.

Maar goed toen het magische moment kwam... ja toen kwam het.
Geld is slechts een middel.
Echt.
Het is gewoon een middel om dingen te kunnen betalen, rekeningen blijven rekeningen, echte vrienden zie je ook als je geen geld hebt!

De rekeningen maar betaald, ik had er een paar extra gekregen, altijd fijn als de postbode je weet te vinden. Wat extra op mijn spaarrekening gezet, uitgerekend hoeveel woensdagen er zijn (zeer belangrijk) en uitgerekend wat ik nog moet betalen de komende maanden aan extra rekeningen.

Ik keek er toch erg naar uit om mijn salaris te krijgen, dat kwam deels doordat ik mijzelf 50 euro zakgeld had beloofd, geld dat ik mocht uitgeven aan onnodige dingen. Ook kreeg ik van mijzelf een volle tank benzine zodat mijn weekgeld daar niet aan op zou gaan. Deze dingen zijn normaal gesproken erg alledaags, je zou er niet teveel waarde aan hechten, maar met dat weekbudget van mij! Best een vrij gevoel hoor als je gewoon overal naar toe kan rijden.

Maar ach ja verder, het is fijn om te weten dat je je rekeningen kan betalen, dat je een maand langer een dak boven je hoofd hebt, dat je een maand langer elke dag kan eten. Verder zou het geen waarde mogen hebben, het zou de kwaliteit van je leven eigenlijk niet mogen beinvloeden. En toch, ja dat doet het wel. Huilen in een Porsche zou fijner zijn dan in een oude aftandse bak? Eenzaam zijn in een villa zou comfortabeler zijn dan in een flatje drie-hoog-achter?

Vrienden, familie, gezondheid, een fijne baan, zelfredzaamheid, respect, het zonnetje dat schijnt, vrijheid van meningsuiting, vrijheid om te zijn wie je bent, vrijheid om te geloven in wat je wilt...
Dat is pas rijkdom!

Wat voor rol speelt geld in jouw leven? Smijt jij het graag over de balk en heb je een gat in je hand? Of ben je erg zuinig en probeer je veel te sparen? Ik ben erg benieuwd naar jullie verhalen!

Tot snel weer!

Liefs Mieke

donderdag 14 mei 2015

Financiële uitdaging, hoe gaat het nu?

Hey all,

Snel weer even bloggen om jullie een update te geven.
Ik krijg met regelmaat de vraag of het lukt met bezuinigen en besparen.

Ja, eigenlijk gaat het prima! Ik betaal mijzelf elke woensdag uit met 50 euro cash en daarmee lukt het elke week wel om mee rond te komen. Voorlopig ga ik dit wel volhouden, het is fijn om te weten dat ik elke week gewoon geld heb voor boodschappen. De maand is nog steeds wel langer dan dat mijn salaris lang is, maar ik heb de mogelijkheid om wat extra te sparen.

Erg leuk om te doen vind ik het niet, maar het bewustzijn dat je erdoor krijgt is wel erg fijn. Er zijn nog steeds momenten dat ik mijn portemonnee pak en zie dat er nog 20 euro inzit terwijl het pas vrijdag is en vervolgens vraag ik mij af hoe ik het deze keer weer ga rondbreien. Laatst was ik mijn cash vergeten en heb ik een mascara afgerekend met mn pinpas, vreemd genoeg kan ik mij daar dan wel een beetje schuldig over voelen.

Ook vragen mensen zich af of je echt kan leven van 50 euro per week. En daar kan ik volmondig ja op antwoorden, ik kan met 50 euro benzine tanken (nee geen volle tank - of ja wel een volle tank maar dan kan ik niet eten). en boodschappen doen. Als ik het goed plan, dan hou ik vaak wel een paar euro over waarmee ik naar de snackbar kan gaan of ergens een klein extraatje kopen. De grootste valkuil is toch wel de leuke dingen doen. Ik denk wel wat meer na over waar ik mijn geld aan uit geef en kies niet direct meerdere dingen van de kaart als ik ergens ga eten. Dat is het enige wat niet altijd in mijn budget past.

Hoe meer ik aan het werk ben, hoe minder geld ik kan uitgeven. Laatst kreeg ik van mijn lieve buurtjes wat extra omdat ik ze ergens mee had geholpen en ze trouwe fans bleken te zijn van het bespaarverhaal. Bedankt lieve buurtjes, ik heb er een hele hoop onzin van gekocht in de supermarkt!

Dit weekend komt er een blog online over wat ik deed toen het salaris werd gestort!
Zijn er dingen die jullie misschien willen weten? Laat dan een berichtje achter, dat kan hieronder of op Facebook!

Tot snel

Liefs Mieke

Je kan ons ook toevoegen op BlogLovin