donderdag 30 april 2015

De magie van het uniform

Het blijft vreemd. Vanaf de eerste keer had ik al door dat het een speciale aantrekkingskracht had op mensen. Die starende blikken, de aandacht die je opeens krijgt. Ik denk niet dat het zal wennen. Alles went, maar dit blijft vreemd. Ik voel me er te vaak nog ongemakkelijk bij. Opgejaagd wild is de juiste uitdrukking. En wat zorgt ervoor dat ik me zo voel? Het uniform dat ik draag. Mijn uniform laat weinig te raden over, vooral dat koffertje en die wing verraden het meteen. In 1 oogopslag weten mensen wat ik doe. Juist, ik ben stewardess en dat is te zien.

Ik weet nog dat ik voor het eerst in mijn uniform over straat ging, wat was ik trots! Eindelijk was het plaatje compleet en was ik nu op en top de stewardess. Al snel merkte ik het op, de mannen die je met overmatige interesse bekijken. Kennelijk heeft het toch iets spannends zo’n stewardess. Je wordt aan alle kanten bekeken. Opeens zie je mannen hun nek verdraaien en half uit de auto hangen als je bij het stoplicht staat. Of ik word heel aardig door onbekende mensen gedag gezegd als ik over straat of de luchthaven loop. Misschien valt het me nu ook wel meer op omdat ik door mijn uniform een stuk zelfbewuster ben geworden. Ik ben me er toch van bewust dat ik niet als Larissa over straat ga, maar als een stewardess van easyJet.

De dagen dat ik rustig op de trein kan wachten of nog even snel een boodschapje kan doen voordat ik begin met werken zijn voorbij. Nu is er altijd wel iemand die een praatje met me komt maken of mij iets komt vragen. Vaak vragen ze dingen over het vliegen omdat ze daar nieuwsgierig naar zijn. Vragen over flight safety worden ook vrij vaak gesteld. Ik voel me daardoor af en toe net een wandelende flight safety encyclopedie. Mensen zijn altijd wel heel vriendelijk tegen me als ik als stewardess over straat ga. In winkels zijn mensen ontzettend aardig tegen je en laten je ook vaak voor gaan. Ook op straat is de vriendelijkheid te merken. Zo stond ik laatst toen ik op weg naar huis was beteuterd naar de deuren van de metro te kijken toen ze net voor mijn neus dicht gingen. Opeens gingen ze toch weer open. De metrochauffeur had me gezien en deed ze speciaal voor mij nog even open. Wat was ik de vriendelijke man dankbaar!  

Mijn uniform geeft me kennelijk ook een alwetend iets. Opeens weet ik dingen waarvan ik niet eens wist dat ik ze moest weten. Ergens verwachten mensen dat ik het spoorboekje en de dienstregeling van de bus uit mijn hoofd ken. Ik schijn ook een heel handig alternatief te zijn om allerlei andere reisinformatie bij te verkrijgen. Het spijt me zeer, maar ik weet werkelijk waar niet hoe je vanaf Schiphol met de trein in Lullekutteveen terecht komt. Helemaal na de verschillende vliegrampen stellen mensen vaker vragen en is het te merken dat ze geruststelling nodig hebben. Vragen over wat te doen bij vliegangst of pijnlijke en dichte oren worden met grote regelmaat gesteld. Op de meest onverwachte plekken kan ik vragen verwachten. Mensen verwachten soms dat ik een antwoord op alle vragen heb. Ik wou dat ik zo slim en wijs was. Helaas, ik ken mijn gebreken en moet mensen regelmatig een antwoord schuldig blijven en verwijzen naar de verschillende informatiebalies.


Het is ergens ontzettend grappig. Alles aan mijn werk went, de onregelmatige tijden, de lange werkdagen, de vele vragen die je van passagiers krijgt. Alleen de aandacht die ik krijg zodra ik in mijn uniform over straat ga zal niet wennen. Het uniform en werk blijft voor veel mensen iets magisch en het laat ergens ook weinig te raden over. Je ziet me en weet meteen wat voor werk ik doe. Toch blijf ik me verbazen over de magische uitwerking die mijn uniform op veel mensen heeft.

woensdag 29 april 2015

Financiële uitdaging week 3

Hey,

Het was weer een interessante week! Natuurlijk is het mij weer niet gelukt maar ik begin steeds beter in te zien waar de schoen lijkt te knellen. Zoiets als elke nadeel heb zn voordeel.

Waar ging ik deze week de mist in? Het bezoek aan het Keukenhof... Dat past toch echt niet binnen mijn weekbudget. Dus je raadt het misschien al, de entree en parkeerkaart betaald met een plastic pasje. Maar verder is het mij dus wel gelukt! Ik zal even mijn portemonnee erbij pakken.

Er zit in:
€9,25

Dat gaat dus eigenlijk best goed. Want vandaag is het weer pay day en krijg ik weer een vers briefje van €50 van mijzelf. Dat houdt dus in dat ik wat extra benzine zou kunnen tanken. Eigenlijk moet ik dat ook wel doen, want ik stap straks in de auto richting Amersfoort, dat is toch wel een stukje rijden als je vlakbij Schiphol woont.

Snel maar even bedenken wat ik de rest van de week ga doen, twee werkdagen (luxe!) en verder dus vrij. Hoe meer vrij, hoe duurder het leven. Morgen maar even goochelen met folders en een boodschappenlijstje maken.

Vreemd genoeg voel ik minder spanning rondom het feit dat ik vandaag salaris krijg. Misschien omdat ik geld achter de hand heb? Misschien krijgt geld minder 'waarde'? In ieder geval weet ik dat ik vandaag niet continu de bankierApp zal openen, gewoon omdat het er niet echt toe doet!

Als jij dit financieel avontuur en al onze andere avonturen leuk vindt om te volgen en je geen blogpost wilt missen, volg ons dan op:

Facebook en/of BlogLovin

Vind jij schrijven ook leuk en wil je een keer gastbloggen? Laat dan een berichtje achter, we zijn namelijk ook erg benieuwd naar jouw (vlieg)avonturen.

Tot snel weer!

Liefs Mieke

ps. Graag zou ik iedereen die mij support willen bedanken. Jullie soms sarcastische opmerkingen doen mij echt goed!

woensdag 22 april 2015

Besparen, beknibbelen en bezuinigen, Week 2

Hey all,

Na een interessante week 1, moet ik stiekem bekennen dat het in week 2 wat minder goed is gegaan. Ik had wasmiddelen, vlekverwijderaar en dat soort zooi nodig. Omdat ik met wasmiddelen erg erg kieskeurig ben en van de meeste wasmiddel jeukende uitslag krijg... ach snappen jullie hem al?
Ik heb ervoor gekozen om dit af te rekenen met mn plastic geld, zodat ik verder niet hoef te rommelen met mn weekbudget.

Ook ging ik met drie euro de mist in tijdens het tanken maar we gaan natuurlijk niet op elke slak zout leggen toch?! Ik was aan het tanken en wilde voor 20 euro tanken en toen was het per ongeluk 23 euro, ik ging er vanuit dat die machine wel begreep dat ik maar voor 20 euro wilde tanken, maar hij bleef maar doorlopen. Dus 20 euro uit het weekbudget gehaald en voor 23 euro met plastic geld betaald.

De boodschappen zijn deze week wat minder uitgebreid dan vorige week omdat ik er achter kwam dat ik toch wel erg veel boodschappen had gedaan de afgelopen keer. Twee keer naar de winkel geweest, waarvan 1 keer met mn 'zusje' (buurmeisje waarmee ik ben opgegroeid) want die kwam langs om gezellig te kokkerellen.


Toch heb ik nog steeds iets van zes euro over! (Al komt dat waarschijnlijk omdat ik regelmatig mn portemonnee vergeet als ik ga werken, wanneer ik thuis kom heb ik geen zin meer om er op uit te gaan, heb ondertussen een fortuin bespaart op Starbucks - Caramel Macchiato - hint, bedankt!).

Ik vind het besparen soms vervelend omdat ik het wel ervaar als een beperking in mn vrijheid. Er moet veel meer gepland worden, deze aankomende week heb ik mijn auto meer nodig dus moet ik meer benzine hebben maar daar staat wel tegenover dat ik vaker bij vriendinnen kan eten. Ik moet ook nog twee kleine cadeautjes kopen, dat plannen staat mij wel een beetje tegen.

Wat ik daarentegen wel erg fijn vind, is dat ik gewoon zeker weet dat ik elke geld heb. Ik hoef dus een hele maand te overbruggen maar slechts een week en heb de zekerheid dat ik elke week te eten heb en benzine heb. Het geld is al gepind en bewaar ik thuis en elke woensdag betaal ik mijzelf contant uit. Dat schept wel een soort rust.

Kom maar op met week nummer 3!

Tot snel!

Liefs Mieke



woensdag 15 april 2015

Vinylify Record Store Day - Je eigen plaat uitbrengen op vinyl

RETRO ALARM

Hey all,

Nu eens even heel wat anders! Een vriendinnetje van mij, Jade, heeft een behoorlijk leuke baan, momenteel werkt ze samen met Vinylify een bedrijf dat muziek uitbrengt op vinylplaat. Helemaal retro natuurlijk.


Op 18 April is het Record Store Day - hieronder een stukje uit hun persbericht

Op Record Store Day, zaterdag 18 april, wordt de vinylplaat in het zonnetje gezet. Dit van oorsprong Amerikaanse evenement is inmiddels ook naar Nederland overgewaaid. Veel artiesten brengen op deze dag hun muziek uit op vinyl. Dat gaat meestal in grote oplages. Vinylify maakt het nu voor artiesten mogelijk ook in kleine oplage, zelfs met een enkel exemplaar, op vinyl te verschijnen.






Geweldig leuk dit! Vinylify biedt 10 artiesten de kans om hun muziek gratis te laten vereeuwigen op vinyl. Dus wie weet ken jij wel een huis-tuin-keuken zanger(es), ben je de buurman/buurvrouw van een bekende artiest zoals Marco Borsato of ben jij Marco Borsato zelf (je weet nooit!). Vertel ze dan snel over deze unieke actie.

Net wanneer je denkt dat het niet leuker kan worden, er wordt ter plekke een mooie unieke cover ontworpen voor de plaat! Dit gebeurt door het Amsterdams designers collectief Wall Dizzy.

Op Facebook vind je ze hier
Opgeven doe je via de site

Iedereen kan bij deze happening aanwezig zijn, op de Overtoom 228 in Amsterdam vind je de winkel "Brouw Je Eigen Plaat" waar je met eigen ogen kan aanschouwen wat een vakmanschap er achter schuilt.

Mocht je meer informatie willen, stuur dan via FB een berichtje naar Vinylify.

Dit bericht delen wordt erg op prijs gesteld!

Liefs Mieke

dinsdag 14 april 2015

Financiële uitdaging, week 1 de boodschappen

Hey all,

De eerste week van de uitdaging is bijna voorbij en ik heb het een soort van overleeft! Ik heb nog ongeveer 10 euro en moet nog tanken en mn OV chip opladen euhm tips, donaties, gratis ritjes etc zijn welkom! Morgen is weer payday dus dan komt het vast helemaal goed!

Ik heb deze week behoorlijk wat boodschappen gedaan omdat ik nogal wat moest inslaan. Ik had 30 euro hiervoor gepland en ik had nog 5 euro klein geld in mijn portemonnee en dat heb ik erbij gevoegd. Mijn boodschappen heb ik bij vier verschillende winkels gedaan, op mijn fietsje.

Vooraf heb ik allerlei foldertjes bewonderd en opgeschreven wat ik bij welke winkel zou kopen, maar ook hoeveel het zou kosten per winkel. Bij Albert Heijn en de C1000 heb ik alleen de aanbiedingen gekocht. Dat heeft mij echt behoorlijk wat geld bespaard, vooral bij de AH had ik ruim 60 procent bespaard van het bedrag dat ik eigenlijk moest betalen. Deze krenterige manier van leven is stiekem wel leuk!

Misschien klinkt het een beetje dramatisch om bij vier winkels je boodschappen te doen, maar ik heb bij een Turks winkeltje wat verse kruiden en fruit gekocht, bij de AH een stuk of vijf dingen en de rest van de 'echte' boodschappen bij de ALDI en C1000.

Ik was uiteindelijk in totaal €29,45 kwijt en had echt een behoorlijke lading boodschappen. Je weet wel, fietstassen vol met boodschappen en een tas aan je stuur. Best wel ghetto!
Een bonte verzameling van A-merken, fruit bij de Turk en wat basics bij de ALDI vandaan. Genoeg afwisseling en ook voldoende verse producten.

Ik ben afgelopen weekend ook met wat vriendinnen ergens gaan lunchen, dus op leuke dingen heb ik nog niet hoeven te besparen.

Afgelopen week heb ik de tip gehoord over www.voordeelmuis.nl een site waar je ook aanbiedingen in de gaten kan houden. Aan de reacties die ik de afgelopen tijd heb gehad kan ik wel opmerken dat het een 'hot topic' iedereen lijkt in zijn leven wel eens door een periode heen te zijn geweest waar ze met een bepaald budget moesten overleven. Maar ook het tegenovergestelde dat mensen liever niet teveel willen nadenken over bezuinigen maar gewoon willen genieten van alles.

Hoe denk jij daarover? Zou bezuinigen ervoor kunnen zorgen dat je minder geniet en minder vrijheid hebt?

Tot snel mensen!

Liefs,

Krent

zondag 12 april 2015

Financiële uitdaging: Het begin

Hey!

Besparen, besparen en nog eens besparen dat zijn de enige woorden die nog door mijn hoofd galmen. Ik wil jullie graag meenemen op de eerste stapjes van mijn avontuur.

Ik heb een paar dingen voor mijzelf op een rijtje gezet om het wat overzichtelijker te maken.

- elke woensdag is payday en krijg ik 50 euro contant
- plastic geld is voor noodgevallen
- contant geld geeft je een beter overzicht 
- prijzen vergelijken dmv apps zoals 'reclamefolders'
- er is echt niets mis met de fiets pakken

Via de app 'reclamefolders' kan je alle folders bekijken die er momenteel uit zijn. Erg handig om prijzen te vergelijken bij supermarkten, maar ook om te kijken waar wasmiddel in de aanbieding is (ik kan alleen tegen 1 bepaald merk - ja het leven in een hotel was niet altijd even makkelijk - JEUK). En op deze manier maak ik een boodschappenlijstje, het vraagt wel om een aanpassing. Want meestal sprong ik in de auto en ging ik naar de Albert Heijn om m'n boodschappen te doen. Ik was altijd wel bewust met hetgeen ik kocht en liep ook gerust naar de C1000 als daar wat interessante dingen in de aanbieding waren. Maar vervolgens spendeerde ik gerust een paar tientjes extra aan eten wat ik vervolgens weg gooide omdat ik geen tijd had om het op te eten. CONFESSION m'n ogen waren (verleden tijd?) groter dan mijn maag en in sommige gevallen ook mijn logisch denkvermogen.

Nu maak ik dus een boodschappenlijstje waar ik per winkel opschrijf wat ik ga kopen en hoeveel het kost. Zo weet ik ook hoeveel ik moet afrekenen en kom ik niet voor verrassingen te staan. Kom maar op met de uitdaging! Niet alleen besparen op geld maar vooral ook bezuinigen op verspilling.

Puur uit gemak en luiigheid stap ik met liefde in mijn autootje om naar de buurtsuper te rijden (4 minuten lopen ofzo... juist) met de smoes dat ik zo moe ben of omdat het rot weer is. Aan die instelling moet ik dus echt iets gaan veranderen want ik heb simpelweg geen geld meer voor deze fratsen de komende tijd.

Tijd om met de billen bloot te gaan en mijn eigen rare gewoontes onder ogen te komen en ze aan te pakken. Ergens klinkt er een stemmetje dat vertelt dat het allemaal nergens voor nodig is etc. Maar ik heb mezelf een mooi doel gesteld. Hoe meer ik kan besparen, hoe groter de kans is dat ik op vakantie kan naar Curaçao en hoe minder ik in de problemen kom als m'n auto plotseling stuk gaat.

Doe jij ook al mee aan de uitdaging? Welke uitdaging heb jij jezelf gegeven? Of vind jij het complete onzin? Laat het weten in een reactie hieronder!

Liefs,

Zuinige Mieke



vrijdag 10 april 2015

Financiële uitdaging: Introductie - Let's do this! Besparen

Heey All,

Ik heb weer wat in m'n hoofd gehaald en dat wil ik graag met jullie delen. Het gaat totaal niet over vliegen maar dat is slechts bijzaak. Het schijnt tegenwoordig best hip te zijn om 'bewust te zijn en te besparen' en ik wil natuurlijk ook hip zijn, dus guess what.. Ik heb een uitdaging bedacht!

Elke week rondkomen van 50 euro

Wat moet ik hiervan betalen?
- benzine (lang leve de fiets)
- boodschappen (Hallo Jumbo, AH, C1000, Deen en Aldi)
- cadeautjes
- tussendoortjes zoals Starbucks, Starbucks, KFC en Starbucks
- wasmiddel
- verzorgingsproducten

Eigenlijk dus gewoon alles behalve de vaste lasten. Alle noodgevallen (garage, dierenarts etc.) vallen hier buiten. Hoe ik het voor elkaar ga krijgen weet ik nog niet, dus het is officieel echt een uitdaging. Ik wil gaan proberen om een balans te vinden, tussen de euro's die eruitvliegen en de paar centjes die er binnen waggelen. Oftewel geld overhouden aan het einde van de maand, in plaats van maand overhouden aan het einde van mijn geld.

Het leven is namelijk best prijzig, vooral als je op jezelf woont. Een paar dagen geleden moest mn katje plotseling naar de dierenarts, vijfentachtig euro en nogwat cent! Nu is dat natuurlijk niet iets waar ik op wil of ga besparen, maar het is toch vijfentachtig euro wat ik minder te besteden heb. De afgelopen maanden in Gatwick (lees voorgaande blogs) hebben toch wel financieel een impact gehad.

Dus ga ik alles omgooien! Het zal vooral een 'tussen-de-oren-ding' zijn, want ik voel mij nu al beperkt in mn vrijheid, terwijl dat natuurlijk reuze meevalt. Ik ga al niet elke maand een weekend weg of naar een pretpark dus wat dat betreft verandert er weinig. Maar dat ik meer moet gaan plannen en niet zomaar alles kan kopen is toch een soort beperking van mijn vrijheid. De Albert Heijn en C1000 zitten naast elkaar dus zo moeilijk is het om beide winkels in te lopen om de aanbiedingen in te slaan.

Wie durft dit ook aan? Iemand die 'spontaan zin krijgt' om hieraan mee te doen? Je kan dit natuurlijk helemaal aanpassen aan je eigen lifestyle, ik woon dichtbij Schiphol dus ik kan makkelijker af met een lager bedrag qua benzine. Maar misschien kan je jezelf een week budget geven zonder benzine/reiskosten?

Ik wil dit volhouden tot en met eind mei en dan de balans opmaken! Ik zal jullie minimaal 1 keer per week op de hoogte houden van mijn bespaar avontuur!

Heb jij de ultieme bespaartip? Laat het dan weten in een reactie hieronder.

Tot snel!

Liefs,
Mieke